Scoor met de juiste contentstrategie!

soccer player
Wil je jouw contentstrategie effectief inzetten? Heb je geen idee hoe je moet beginnen als het aan komt op contentontwikkeling? Met dit artikel helpen we je graag op weg.

We weten inmiddels allemaal wel dat je online zichtbaar en aanwezig moet zijn. Maar hoe zorg jij ervoor dat je de aandacht van je doelgroep weet vast te houden.
Ieder wil natuurlijk top-of-mind zijn door middel van pakkende content, door te binden, te boeien en te verleiden.
Wat erg belangrijk is, is dat je niet in het wilde weg content gaat ontwikkelen: ga strategisch te werk.
Maar hoe doe je dat? Met een goede contentstrategie natuurlijk!
Met het 3H-model van Google (Hero, Hub en Help) maak je content waarmee je het hele jaar door de regisseur bent van waardevolle en aantrekkelijke content.

hero, hub. help content

Hero, Hub en Help contentstrategie.

Het 3H-model is ontwikkeld door Google om het hele jaar door content voor YouTube strategisch in te plannen.
Het houdt natuurlijk niet op bij alleen YouTube. Het biedt een uitstekend uitgangspunt voor het maken van jouw contentstrategie. Het 3H-model gaat uit van drie verschillende types content:

Hero

Dit is de inhoud die je wilt pushen naar een groot en breed publiek. Hoogstwaarschijnlijk heb je maar een paar heldenmomenten per jaar, bijvoorbeeld belangrijke productlanceringen of seizoensgebonden mijlpalen.

Hero content is vaak content waar je een paar keer per jaar flink mee kan uitpakken, met als doel een groot bereik.
Het gaat om content met een enorm bereik, die je met het relatief grootste budget maakt. Dit is het beste te vergelijken met traditionele campagnes, zoals reclame en grote online videocampagnes. Dit is de content waarmee je viral wilt gaan.

Dit is wat Dollar Shave Club heeft gedaan met zijn video over scheermesjes. De virale video was een van de meest succesvolle cases in 2012. Op dit moment is de video ruim 25 miljoen keer bekeken en zijn vele klanten van Dollar Shave Club een feit.

Hub

Korte of langlopende series welke zijn ontworpen om een fris perspectief op de passie en interesses van jouw publiek te geven. Deze series lopen vaak per kwartaal of voor langere periode.

Deze content is uitermate geschikt om de interactie met je klant aan te gaan en wordt frequent en op vaste momenten gepubliceerd. Hub content is een vaste waarde in het 3H-model, het is de content waarvoor kijkers terugkomen. Denk aan een vaste rubriek of een serie van online video’s. Dit zorgt niet alleen voor herkenbaarheid bij de doelgroep, maar ook voor een stok achter de deur om regelmatig met verse video-content te komen. Doordat je met deze sterke content veel engagement (interactie) met je klanten creëert en het gesprek aangaat, leer je jouw doelgroep steeds beter kennen en andersom ook.

Help

Geef antwoord op actuele vragen die jouw doelgroep bezig houdt, waardoor je onderwerpen kiest die het hele jaar door relevant zijn. Dit kunnen bijvoorbeeld product tutorials, how-to lessen of video’s zijn die je klantenservice ondersteunen.

Help content zijn video’s die uitleg geven en vragen beantwoorden. Denk bijvoorbeeld aan instructievideo’s en tips & tricks. Help content zijn video’s die relevant zijn. Je zou het kunnen zien als de stille kracht en basis in je video-contentstrategie.
Het zijn video’s die daadwerkelijk en direct inspelen op de behoeftes van jouw doelgroep. Wat weer zorgt voor een groter aantal keren delen, aantal views en kijkers. Bij dit type video’s is het erg belangrijk dat deze op de juiste manier worden beschreven, waardoor de video’s gemakkelijk door zoekmachines worden gevonden.

Een goed voorbeeld van help content is onderstaande instructievideo waarin de kamer van koophandel uitleg geeft over het vinden en binden van je klant:

Nieuwe trend

Het 3H-model is inmiddels ruim 3 jaar oud, toch lijkt het 3H-model nu pas echt aan te slaan. Nog maar een kwart van de marketeers (23 procent) is bekend met het 3H-model en daarvan past 2 procent het daadwerkelijk toe. Dit komt naar voren uit onderzoek van Online Video Monitor van Quadia, een onderzoek naar de trends en ontwikkelingen in online video.
Wat opviel in het onderzoek is dat de interesse om het model dit jaar te gaan gebruiken ongeveer net zo hoog ligt als het percentage dat het kent, namelijk 24 procent.

Stop verspilling!

Haal meer rendement door strategisch met jouw contentmarketing aan de slag te gaan. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het ontwikkelen van een scorende contentstrategie? Weet je niet hoe je moet beginnen met het ontwikkelen van content? Neem dan contact met ons op! We gaan direct samen met jou aan de slag om jouw doelgroep te boeien, binden en te verleiden. Je kunt ons bereiken op contact@variamedia.nl of 085 760 88 09.